Tipy a triky
Pro optimální uživatelský komfort doporučujeme používat uměle sušené nebo velmi suché dřevo s max. 20% vlhkostí, které pak bude méně kouřit při spalování. Kromě toho se vysušené a velmi suché dřevo mnohem snadněji zapaluje. Měli bychom používat tvrdší dřevo, protože měkčí dřevo, jako je např. bříza, hoří příliš rychle, což znamená, že je ho potřeba mnohem větší množství. Při použití tropického tvrdého dřeva buďte velmi opatrní - vytváří příliš velké množství tepla a při použití příliš velkého množství může způsobit deformaci varné plotnu. Nejlepší je bukové dřevo sušené v sušárně, protože se velmi dobře zahřívá a prohoří na uhlíky, které optimálně zahřejí varnou plotnu. Dubové dřevo preferujeme o něco méně, protože vyhoří na jemnější popel. Jasanové dřevo je dobrým kompromisem mezi bukem a dubem.
Pro vaření lze použít některý z druhů druh rostlinného oleje, protože má vyšší rychlost spalování. Při prvním zapálení je nejlepší použít olivový olej - má nižší rychlost spalování, a proto vám na plotně vytvoří pěkný hnědo-černý odstín. Po několika prvních použitích (2–3krát) můžete začít používat jiné typy olejů, jako je slunečnicový olej nebo podzemnicový olej, podle toho, co preferujete.
Teplotní zóny lze použít k vytvoření teplejší a chladnější strany plotny. Teplejší stranu lze použít ke grilování například masa. Chladnější stranou lze grilovat například lososa nebo k udržování teploty již hotových pokrmů.
Když se dřevo změní na uhlí, můžete začít vytvářet teplotní zóny přesouvání uhlíků v ohništi. Plotna se více zahřeje tam, kde bude více žhavých uhlíků.
Pokud na plotně zůstanou zbytky jídla, jednoduše je pomocí špachtle seškrábněte do ohně. Plotnu otírejte naolejovaným hadříkem a bude opět bez skvrn. Doporučujeme, abyste nedovolili, aby se vytvořila silná vrstva zbytků, protože bude pak těžké ji odstranit. Je lepší varnou desku často škrábat špachtlí. Pokud se přesto vytvořily silné vrstvy zbytků, položte na plotnu kostky ledu a seškrábněte je špachtlí a zbytky rychle zmizí.